10 tanulható távmunka, amivel jól lehet keresni 2020-ban

2020.01.06

Mit tanuljak? Olyan sokan kérdezik tőlem! Főleg anyukák, kismamák, akik otthonról szeretnének valami hasznosat csinálni. De nem csak ők! Olyanok is, akik nem nagyvárosban laknak. Úgy érzik, hogy a templomtornyon túl már nincs is világ, és a lehetőségeik korlátozottak. 

Mielőtt beiratkozol a századik gyöngyfűző workshopra, spamelni kezded a barátaidat az évszázad MLM üzletével, vagy mosható pelenka handlernek állsz, érdemes kicsit tájékozódni! 

Segítek 10 tippel, amihez elég némi önismeret, kitartás, egy jó számítógép és a netkapcsolatod! 

Mielőtt belemennénk, mi az a 10 dolog, amiből legalább egyet érdemes készség szinten megtanulni, nézzük meg, hogyan is kell ezt jól csinálni! 

Aki ügyesen, hatékonyan és jól tud tanulni, annak minden egyszerűbb. Először tehát érdemes megtanulnod tanulni. Ezek a linkek olyan helyekre vezetnek, ahol erre módod lesz. Megéri kis időt erre fordítani, mert később minden gyorsabb és gördülékenyebb lesz! 

A 12 tanösvény - itt egy szuper könyv és egy módszer, ahogy az egész életed hatékonyabb lehet 

A tanulás alapvető kézikönyve - egy ingyenes tanfolyam, amit ha elvégzel, máris hatékonyabb lehetsz. 

Nézzük, hogyan állj neki: 

 1. Ha megvan a célod, akkor találd meg a keresőszavakat, készíts könyvjelzőket. Legyen egy kisokosod, egy gyűjteményed olyan videókból, cikkekből, tudásanyagokból, amik ingyen vannak. Szánj a gyűjtésre maximum 2 napot, szelektálj nyelv szerint, téma szerint, ami kevésbé komoly, vagy átfedés van azt dobd ki. Ha van megfelelő szakkönyv a témádban, vedd meg. Ha több is van, akkor sorban vedd meg azokat, amelyeket a legjobban dicsérik. (... és olvasd is el őket!) Képezz egy tudástárat.
   
 2. Kezdj el jegyzetelni. Én - bármilyen régimódi is - kézzel szoktam. Ugyanis a kézírással leírt dolgokat az ember jobban megjegyzi. Olvasok, vagy nézem a videót és a kis füzetembe írok. Sokszor nem is azt, amit az előadó, vagy a szerző mond, hanem ami eszembe jut. Ez legalább napi egy óra legyen - oszd be, hogy mikor. A távmunkánál is el kell várnod magadtól, hogy dolgozz egy ügyön, ez egy remek edzés! 

 3. Legyen ötletfüzeted. Ezt is érdemes kézzel, de nem fontos. Ebben vezesd azokat a dolgokat, amik eszedbe jutnak. Lehet a saját érvényesülésedtől kezdve a témáidig bármi. De írd őket össze, nem baj, ha nem mind valósul meg, vagy hülyeségnek fog tűnni. 

 4. Gyakorolj! Bármit is választasz, készíts egy ötlet projektet és gyakorolj rajta. Mindegy, hogy sikeres lesz-e vagy sem, ez nem arról szól, hanem arról, hogy legyen egy "állatorvosi lovad" amin minden betegséget, problémát és nehézséget meg tudsz oldani. 

 5. Legyen példaképed - olyan személy, akit követsz, aki ezen a területen dolgozik, aki sikeres, esetleg aki mentorál, ha kérdésed van. Sok ember szívesen segít egy kezdőnek, ha nem megy az agyára, hanem sturktuálran kérdez. Sőt! Bizonyos cégek imádják az így szerezhető gyakornokat, tehát ne félj kérdezni egy nálad jobbtól! 

 6. Amikor az ember a neten szerzett infókra alapozva tanul, akkor a helyes adatok összevadászása jóval több időt vesz igénybe, mintha elmegy egy tanfolyamra. Ezért érdemes egy-két jó tanfolyamot, tréninget, előadást végighallgatnod. Rengeteg ingyenes, vagy olcsó van ezekből, tehát nem kell elsőre százezreket kiadnod (ráérsz még, úgy is eljön az ideje, amikor már a fejlődéshez nem elég egy kiadós böngészés.) Figyeld a kapcsolódó fórumokat, jelentkezz be online nézhető programokra, vagy emeld fel a selymes kis hátsód, és utazz - nem bánod meg, lásd a következő pontot! 

 7. Ismerkedj! Légy tagja olyan csoportoknak, ahol hasonló tudású emberek vannak. Figyeld, ki segítőkész, ki kedves, és ismerkedj össze velük. Ignoráld a trollokat és azokat, akik leszólják azokat, akik tanulnak. A leghülyébb dolog, hogy a "netről összeszedett tudás" az értéktelen. Elárulok: mindenki a netről IS szerez tudást. A baj a rendszerezetlen, gyakorlatlan emberekkel van. Eleinte még biztosan te is az leszel, ezért kell segítőket találnod. Ne add fel! Ezért érdemes nem csak virtuális, hanem élő kapcsolatokra is szert tenned. 

 8. Légy türelmes, ha gyakorolni kell. A legtöbb dolog egyáltalán nem túl bonyolult azok közül, amiket alább írok, viszont van annyira bonyolult, hogy ne lehessen egy nap alatt megtanulni, ezért a vállalkozók az ilyesmit inkább kiadják, mintsem emélyüljenek benne, vagy belső embert képezzenek át a feladathoz. Ahogy végzed a feladatokat, ahogy nehézségekkel találkozol és megoldod őket, egyre mélyebb és mélyebb hozzáértést szerzel. Ez a folyamat mindeninél így van, még a legprofibbaknál is. Senki nem születik tudósnak, legfeljebb okosnak, de tanulnia mindenkinek kell. Kérdezni pedig soha nem szégyen! 

 9. Ha már úgy érzed, hogy elég ügyes vagy, érdemes lehet valahová gyakornoknak jelentkezni. Olyan helyet válassz, ahol te szívesen dolgoznál, esetleg ahol dolgozik már valaki olyan, akit ismersz és aki tud neked ajánlást adni - mire ide eljutsz, kell, hogy legyen legalább 20 ismerős kolléga, aki hasonló dolgokkal foglalkozik, mint te! Eddig eljutva már ismerned kell a piacodat, a nagy és közepes szereplőket, és látnod kell, miben vagy erős és mi a gyengeséged. Ennek a tudásnak birtokában tudsz gyakornoknak jelentkezni. Fontos, hogy nagyon sok helyen nem a papír, hanem a próbafeladat számít, tehát al alkalmazott sámánizmus beválik. (Gy.k.: neffossámán!) 

 10. Döntsd el, hogy szabadúszó lennél-e inkább, vagy egy konkrét cégnél szeretnél dolgozni, és ennek megfelelően építsd a kapcsolataidat, válts ki vállalkozói engedélyt, vagy pályázz. Ne feledd, a világ nagy! Ha a Linkedinen jól van kitöltve a profilod, akár nemzetközi cégek is rád bukkanhatnak, ha jól beszélsz valami népszerűbb (vagy akár kevésbé népszerű) idegen nyelvet! 
És most csapjunk bele a lecsóba! 

Amikor az alábbi tízes listából választasz, azt nézd, hogy milyen személyiség vagy. Inkább befelé forduló, vagy inkább kommunikatív, kifelé forduló? Inkább aprólékos dolgokkal szöszölsz, vagy inkább olyan dolgokat szeretsz, amik gyorsan megvannak és haladnál is tovább? 

Eszerint válassz olyan munkát, amely megfelel a habitusodnak. Az itt ajánlott tudásfajták - napi 4 óra tanulóidőt számolva átlagnak - 1-2 hónap alatt alapszinten elérhetők. 

Egy angol nyelvű, nagyon remek teszt segít, hogy megnézd, milyen típusú is a kreativitásod! Ide kattintva elérhető >> 

Weboldal készítő 

Direkt nem programozót írok, bár kétségtelen, hogy alapvető programozó tudásra szükséged lesz, ha ezt választod. Számos olyan webes program van, amiben remek weboldalakat lehet létrehozni. (Hogy csak a legnépszerűbbeket emlegessük: a Wordpress, vagy a Joomla, de akár a Webnode is ilyen lehet.) 

Aki ezekben mélységi jártasságot szerez, az kiváló oldalakat tud majd létrehozni vállalkozások számára. Együttműködve egy programozóval, akár bonyolultabb, komolyabb feladatokat is elvállalhattok. Szükséged lesz némi grafikai tudásra, jó helyesírásra, logikai képességekre, és alapvető marketing ismeretekre. 

Nézz tutorial videókat, hozz létre minta weboldalakat, és készíts - akár társadalmi célú vállalkozásoknak - ingyen weblapokat, míg bele nem jössz a feladatba. 
(Napi 4 óra tanulást figyelembe véve) 

Alapok elsajátítása: kb egy hónap. Haladó szint: 10 oldal elkészítése után 

Webshop menedzser 

Az a jó hírem, hogy a több webshop motor fejlesztője ingyenes tanfolyamokat tart azok számára, akik használni szeretnék a rendszerüket, (A Shoprenter tart ilyeneket!) vagy nagyon jó supportot ad azoknak, akik tanulni szeretnének. (Az Unas webshopkészítő rendszert is érdemes megnézned) 

Ha emélyülsz ezekben, megérted, hogy épül fel egy webshop, mik a fontos dolgok benne, hogy kell árucsoportokat, terméket, akciókat, csomagokat, (stb..) felvinni, mi a működés lényege, akkor máris csinálhatsz egy minta webshopot (nem lesz szükséged valódi termékekre, a tanulás kedvéért elég lesz!) és gyakorolhatod, hogy is működik az egész, ráadásul ingyen! Ha ez megvan, mehetsz gyakornoknak egy olyan webshophoz, ahol segítenek megmutatni, mit is kell csinálni pontosan, és végül akár több oldal számára végezhetsz otthonról háttérmunkákat. Igazából ha pár nap alatt rendesen végigkattintgatod a felületeket és rájössz, mit hol lehet beállítani, az alapokat megismerted. Rengeteg webáruház keres shopmenedzsert, és szinte percek alatt találhatsz megbízókat magadnak. 

Alapok elsajátítása: kb hat hét. Haladó szint: ha már legalább kétféle motoron legalább 3-4 webshopot kezeltél sikeresen.   

PPC hirdetések kezelője 

Pay per Click (PPC) -vagyis a kattintás alapú hirdetési rendszerek kezelője. Leegyszerűsítve, ide tartozik a Facebook, a Google, az Instagram, a Youtube, a Waze, a Linkedin, és a többi hasonló közösségi felület hirdetési helyeinek kezelője. Mielőtt azt gondolnád, hogy ez valami pofonegyszerű dolog, szólok, hogy nem az, de néhány hónap alatt el tudsz jutni azokhoz az alapokhoz, ami egy rendesebb cégnél elérhető gyakornoki melóhoz vezet. Lehet, hogy eleinte nem a távmunka lesz számodra ideális, de megérheti befektetni ebbe a fajta tudásba, mert a piacon ez is igen keresett! 

IDE KATTINTVA tudsz elindulni a Google hirdetéseit illetően. Olvasd a vonatkozó blogokat, (én folyamatosan olvasom a Közösségi klandozások blogot, ezt ajánlom!) nézz tutorial videókat, és csatlakozz a megfelelő csoportokba, ahol a kérdéseidet meg tudják válaszolni. 

Alapok elsajátítása: kb. hat hét. Haladó szint: ha már nagyobb összeget költő hirdetési fiókban, ahol legalább 100 termék volt, sikert tudtál elérni.   

Értékesítő - üzletkötő 

Nagyon keresett szakma, gyakran iszonyú jól lehet vele keresni, mert te határozod meg, hogy mennyi legyen a bevételed, mennyi időt szánsz rá.
Van ebből klasszikusan távmunka, de a gyakoribb az, hogy személyes találkozókkal is járhat ez a feladat. Mégis aránytalanul sokan rettegnek tőle, pedig nem kéne, ugyanis sokkal, de sokkal könnyebb, mint azt elsőre gondolnád. 

Amit valójában csinálni kell: Kitűzöd, hogy mennyi a célod az adott időszakra (hány megkeresés, mennyi eladás). Utána ezt lépésekre bontod, és megcsinálod. A cég biztosítja az anyagokat amiket adnod kell az ügyfélnek, az adatbázist, amiből ügyfelet tudsz találni, te pedig "csak" segítesz az ügyfeleknek dönteni. Ha így lebontom, ugye már nem is olyan rémes? 

Először is iszonyú sok anyag van a neten róla, másodszor is van olyan tréner, akitől akár ingyen is megtanulhatod az alapokat és fokozatosan fejlődhetsz. Én Kasza Tamás barátomat ajánlom, mert magam is nagyon sokat profitáltam abból, amit a tréningjein tanultam. (Nem csak az ingyeneseket végeztem el!) 

Elsőként ezt a könyvét töltsd le ingyen >> 
És ezeket a videóit nézd meg, hogy el tudj indulni az értékesítésben >> 

Ha ezeken túl vagy, érdemes lejárnod a Kasza napokra negyedévente egyszer. 

Alapok elsajátítása: kb. két hét. Haladó szint: legalább egy cég számára sikerült a célokat teljesítened legalább két hónapon át, és emelkedett a statisztikád. 

ICA FÉLE TIPP: Ide kattintva egy olyan értékesítői munkára jelentkezhetsz, ami tényleg korszerű, modern, segítséget kapsz a tanuláshoz és még jól is fizet >> 

Virtuális asszisztens 

Nekem is van. Az enyém egy szuperaranyos könyvelő, és mivel nekem a számlázás és a pénzügyek a legfőbb gondom, így ebben segít nekem a legtöbbet. A barátnőm VA-ja (így rövidítik) régen egy multicég elnökének a szupertitkárnője volt. 

Ehhez a munkához az ügyvitelt érintő online programokat kell fel-alá ismerned. A Google ingyenes programjait, (mint például a naptár rendszerek, mappák és táblázatok), készség szinten ismerned kell. Penge Excell tudást és kiváló helyesírást vár el a legtöbb cég a virtuális asszisztensétől. Sokszor teamwork programban kell együttműködni, vagy vállalatirányítási renszerben kell feladatokat listázni.
A feladatok rendkívül szerteágazók, de ez a minimum, amit tudnod érdemes! Az igazi VA ismeri nem csak ezeket, de az online ügyintézés minden módját, a közműszolgáltatók weboldalaitól kezdve a digitális ügyintézés minden árnyalatáig.
Sőt! A wordpress motor alap szintű ismerete, a blogjegyzetek felvitele a rendszerbe, sőt néha kisebb webshopos feladatok kezelése is feladat lehet, szóval itt a fejlődés határa tényleg a csillagos ég - minél többet tudsz, annál nagyobb óradíjad lehet! 

Alapok elsajátítása: kb. egy hónap. Haladó szint: azt gondolom, ezt főleg előzetes hasonló feladatvégzés (titkárnősködés, ügyintézói munka) után lehet valóban hatékonnyá fejleszteni, de két ügyfél teljes körű kiszolgálása már jó eredménynek számít. 


Social media menedzser 

Olyan ember, aki abból él, hogy Instázik, Facebookozik, és a közösségi oldalakon kommunikál az ügyfelei vásárlóival, követőivel. Ez olyan menőnek tűnik, de valójában kiváló kommunikációs készség, és az értékesítés, valamint a PPC alapjainak ismerete, némi grafikai tudás, és nagyon nagy rendszerezettség szükséges hozzá, mert több Facebook és Insta oldalt jó minőségben vezetni egyáltalán nem gyerekjáték, de meg lehet tanulni. 

Nézegess menő Facebook, oldalakat, olvass kapcsolódó blogokat, csatlakozz marketinges csoportokhoz (Ez itt a legnagyobb, és én vagyok az egyik admin>> ) és tanuld meg az oldal kezelésére és az analitikák elemzésére vonatkozó alapokat. Legyen kiváló a helyesírásod. Használd legalább a Canvát készség szinten. 

Alapok elsajátítása: kb. egy hónap Haladó szint: felfutó rajongói oldal statisztikák elérése legalább 3 oldalon, 3 hónapon át, legalább egy csoportban jelentős aktivitás elérése az ügyfélnek, alapszintű sikeres kampánykezelés 

Blogkezelő - Szövegíró - Tartalom menedzser 

Ez valójában három dolog, de egyben írok róla, mert kéz a kézben járnak. A blogkezelő gyakran nem ír anyagokat, csak felteszi a blogra a készen megkapott anyagot (ezért tényleg kiváló és pontos helyesírással kell rendelkeznie, ismernie kell a szerkesztési alapelveket, gyorsan és ügyesen kell képet találnia, stb..). Néha maga készít olyan blogcikkeket, amelyeket az ügyfél elvár, a SEO szempontjából megfelelő kulcssszavakkal tűzdelve, tanulható, szórakoztató, vagy értékesítési céllal. Ezért nagyon alaposan képben kell lennie az ügyfél cégével és ajánlataival kapcsolatban. Az is előfordul, hogy a korábban gyártott, de nem megfelelően kezelt, vagy régi tartalmakat kell korszerűvé tennie, átszerkesztenie. Ez a feladat elég széleskörű ismeretet igényel. Kell hozzá SEO tudás, a blogomotorok használatának ismerete, kiváló fogalmazókészség és az értékesítési szövegek ismeretének minden rejtélyét is ismerni kell hozzá. 

Alapok elsajátítása: kb. két hónap. Haladó szint: két, három blog kezelése felfutó olvasói számmal, jól konvertáló értékesítési oldal írása

Fordító, tolmács, idegen nyelvű ügyintéző 

Aki beszél legalább egy, de inkább több idegen nyelvet, az nagyszerűen meg tud élni belőle akkor is, ha utál szótárazgatni és bogarászni a szövegeket. Amit erről a témáról írni lehet, azt megírta már drága Gyöngyink, aki milliomos fordító lett nem csak a szakmájából, hanem azért is, mert megírta, hogy kell ezt jól csinálni. Egyszerűen kattints ide és vedd meg a könyvét>> 

Alap szint: a könyv elolvasása és begyakorlása Haladó szint: legalább 3 ügyfél kiszolgálása 

Értékesítési folyamatszervező, hírlevél és chatrobot specialista 

Annyira izgalmas, hogy néhány program alapos megtanulása ma elég ahhoz, hogy valaki bőségesen megélhessen a tudásából. A SalesAutoPilot (SAPI), a Mailchimp, a  Listamester - hogy csak néhány népeszrű hírlevélküldő rendszert említsek, mind alkalmasak arra, hogy önálló értkesítési rendszert építhessünk az ügyfélnek. Értékesítési és marketinges alap tudásunkat használva ezeket a szoftvereket megismerni és használni komoly szaktudást jelent. Ha ezek mellé még a népszerűbb cahtrobot programokat (mint például a Manychat) is megismerjük és ezeket kombinálni tudjuk, akkor olyan tudásra teszünk szert, ami elképesztően keresett a piacon. 

Alap szint: két-három hónap Haladó szint: összetett rendszerek működtetése, amelyek profitot termelnek 

Videó szerkesztő, vágó 

Ha eleve szereted a videózást, akkor bizony neked ez egy remek kihívást jelent. Sokan vannak, akik ugyan képesek valamilyen szintű videós tartalom gyártására, de az utómunkákkal már nem akarnak vesződni, vagy nem boldogulnak vele. Mások teljes körű segítséget igényelnének. Ehhez a feladathoz természetesen szükséges némi felszerelés - de ha ez érdekel, akkor valószínűleg már sok mindened van is. A videós utómunkákra szakosodni, a vágó programokat ismerni és jól használni, videós adattárakból végóképeket keresni és használni, youtube csatornákat beállítani és működtetni, biztonságos webes oktató csatornákat használni bizony öszetett feladat lehet. Tanuld meg, mert ez is igen keresett tudás ma a piacon! 

Alap szint: két-három hónap Haladó szint: Saját referenciák, melyek népszerűek. 

Összefoglalva láthatod, hogy a mai munkaerő- és vállalkozói piac tele van olyan lehetőségekkel, melyek főleg szorgalmat igényelnek és melyek megtanulása egy-két online elérhető szoftver haszálatával akár távmunka lehetőséget is jelent a számodra. 

Ezek itt fent mind-mind nagyon professzionális szakmák, de az elinduláshoz nem kell egyetem, csak érdeklődés és szorgalom, meg némi józan ész. 

Ma már nincs olyan távmunka, hogy "tollak összeszerelése", vagy borítékolás. Ezeket már gép végzi. De ha ügyes vagy, akkor az érdeklődésed szerint tudsz olyan területeket felfedezni, ahol boldogulhatsz úgy is, ha kismama vagy, ha csak heti 20 órád van szabadon, vagy ha egy világvégi faluban élsz. A listám messze nem teljes (sőt)!  

Bátran kiegészítheted :)